Bahan-bahan:
* Lada merah/cili api merah
* Kunyit hidup
Serai
Daun Kunyit
Tempoyak
apa jua jenis ikan yg sesuai
Gula
Garam
* bahan-bahan ni di blender
Cara masak:
Untuk minum petang plak aku wat samosa inti kentang..thank you so much kat pakcik google yg tlh tunjuk camner nk lipat samosa..hehehe..
* Lada merah/cili api merah
* Kunyit hidup
Serai
Daun Kunyit
Tempoyak
apa jua jenis ikan yg sesuai
Gula
Garam
* bahan-bahan ni di blender
Cara masak:
- masukkan bahan yg dh di blend dlm periuk bersama-sama serai
- bila dh mendidih,masukkan tempoyak dgn sedikit air (bergantung kpd kepakatan,kalo nk pekat,air sikit jer..nk cair air banyak)
- kemudian masukkan ikan dan daun kunyit.
- dh didih,masukkan gula dan garam secukup rasa.
- siap dan hidangkan dgn nasi putih.
Untuk minum petang plak aku wat samosa inti kentang..thank you so much kat pakcik google yg tlh tunjuk camner nk lipat samosa..hehehe..
samosa yg dh siap lipat sebelum di goreng
ni plak yg dh siap goreng
ni plak yg dh siap goreng
selalu beli jer samosa ni..pernah sekali beli tu,harga dia sebiji 50sen saiz plak sekali masuk mulut jer (korang bleh bayangkan betapa comelnya samosa tu).aku pon tak tau apehal mahal sgt..smlm aku wat pakai kulit popaih yg 50helai punya dpt banyak siap bleh simpan dlm fridge lg.kang nk makan,goreng jer terus. dh lama sebenornya nk dok try wat benda ni tp x tau cara nk lipat..smlm cuba try fuhh nasib baik menjadi dan yg penting haziq and hubby pon suke..
ok la..da..
ok la..da..
No comments:
Post a Comment