10 November 2009

Menu Isnin

smlm hari isnin..aku plan nk masak benda simple jer..tgk dlm peti ais ada ikan kembung ngan kangkong..apa lg masak tempoyak ngan kangkong goreng belacan..tempoyak pon ada lg x abis2..ye (buatan sendiri punye tempoyak..)



Bahan-bahan:

* Lada merah/cili api merah
* Kunyit hidup
Serai

Daun Kunyit
Tempoyak

apa jua jenis ikan yg sesuai
Gula

Garam

* bahan-bahan ni di blender

Cara masak:
  1. masukkan bahan yg dh di blend dlm periuk bersama-sama serai
  2. bila dh mendidih,masukkan tempoyak dgn sedikit air (bergantung kpd kepakatan,kalo nk pekat,air sikit jer..nk cair air banyak)
  3. kemudian masukkan ikan dan daun kunyit.
  4. dh didih,masukkan gula dan garam secukup rasa.
  5. siap dan hidangkan dgn nasi putih.

Untuk minum petang plak aku wat samosa inti kentang..thank you so much kat pakcik google yg tlh tunjuk camner nk lipat samosa..hehehe..


samosa yg dh siap lipat sebelum di goreng



ni plak yg dh siap goreng


selalu beli jer samosa ni..pernah sekali beli tu,harga dia sebiji 50sen saiz plak sekali masuk mulut jer (korang bleh bayangkan betapa comelnya samosa tu).aku pon tak tau apehal mahal sgt..smlm aku wat pakai kulit popaih yg 50helai punya dpt banyak siap bleh simpan dlm fridge lg.kang nk makan,goreng jer terus. dh lama sebenornya nk dok try wat benda ni tp x tau cara nk lipat..smlm cuba try fuhh nasib baik menjadi dan yg penting haziq and hubby pon suke..

ok la..da..


No comments:

Post a Comment